top of page

Grönare Jul

Uppdaterat: 5 dec. 2021

Recept, julkassar och julbord - veganska såklart!


Snart är vi framme vid årets sista stora högtid. Under hela december förbereder vi oss inför julen, firandet, ledigheten och träffar med nära och kära. Då maten är en väsentlig del av varje kultur finns det många känslor kopplade till vad vi äter. Hur kan man då kombinera traditioner med en önskan om en växtbaserad omställning? Börja med små steg :)


Välj en rätt eller fler som du kan byta ut utan att kompromissa smakupplevelsen. Eller köp en vegansk matkasse för inspiration och för att slippa uppfinna hjulet när så mycket annat ska ordas. Du kan också gå på julbord där det serveras veganska alternativ. Nedan finner du några tips.
Vad kan vi laga istället?


När jag ska leta recept eller inspiration är det oftast hos Gustav Johansson som jag letar. Bloggen Jävligt gott är full av recept men också information och tips. Även när det gäller julmat blir man inte besviken: rosmarinmarinerade tofu, saffranstuvad grönkål, senapssill, kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål, baconlindade prinskorvar med senap och äpple mm. Ni hör – det vattnas i munnen bara av att läsa rubriker.

Vegomagasinet har så många fina recept att alla hittar säkerligen något som faller dem i smaken. SVT har också samlat enkla recept till goda veganska julrätter. Så har även ICA och Coop. Elle har 11 recept på läckra munsbitar.Vegansk julkasse


När jag började göra min research trodde jag att det skulle finnas ett större utbud av veganska matkassar. Förra året beställde jag från restaurangen Fröjdas men denna verksamhet är numera nedlagt. Nedan följer en lista på vilka som erbjuder just växtbaserade matkassar.


Hermans julkasse (färdiglagad) – Sthlm

Giga Food (färdiglagade och klara att äta förutom tre moment) – Sthlm

Tuvastugan - Nyköping

Mimis veganverkstad – Gbg

Julie’s Café - Gbg

Tastecelebration Residence – Brösarp


Årstidernas veganska julkasse (laga själv)Veganskt julbord


Med det begränsade utbudet av veganska matkassar ter sig ett julbord med växtbaserade alternativ som ett bra första steg. Vem vet? Kanske blir du inspirerad att laga något själv på julafton? Nedan några veganvänliga julbordsställen, främst i Stockholm, där jag bor, testar och känner till restaurangerna. Andra städer har jag utforskat genom FB- grupper som jag kommer lista i slutet av inlägget. Jag rekommenderar starkt att gå med i dessa grupper: mycket inspiration och många recensioner :)


Stockholm

Hermans

Ulla Winbladh

Tyrol

Håglebyparken

Fjäderholmarnas krog

Fern & Fika

Gröna stugan (måste föranmälas)


Lund

The Herbivore

Minù Vegan Goodies

Yoga Bar

Govindas


nära Malmö

Anita på Börringekloster


Brösarp

Tastecelebration Residence


Lövånger (Skellefteå kommun)

Lövånger Gården


Tranås

Ecotopia på Österlen


Göteborg

Black BirdEtt annat alternativ är att samtidigt som man panikhandlar julpynt på Ikea passa på och äta deras jultallrik :) 

FB Grupper för veganer och veganvänner


Veganer i Stockholm

Veganer i Göteborg

Vegan i Malmö

Vegan, vegetarian och vegocurious i Skellefteå 

Hör gärna av er om jag missat något och ha en riktig fin december, god Jul och gott Nytt År!

//Barbara
bottom of page