top of page

NyårslöftenVi närmar oss årets sista dag, när vi kan mentalt dra ett sträck över 2021 och börja på nytt. Bättre vanor, mer hälsosam livsstil, lugnare tempo eller vad det nu är som vi inte fått uppleva eller uppnått i 2021. Vi upprepar ritualen med nyårslöften med en övertro på ”att börja om på nytt”. Vissa löften återkommer varje år och det är lätt att klandra sig själv om ett årskort på gymmet återigen inte kommer till användning efter slutat av januari.


Det handlar dock sällan om svag karaktär utan att vi:


1) inte har tänkt igenom varför vi vill genomföra dessa förbättringar

2) definierat drivkraften på ett sätt som inte riktigt motiverar oss

3) inte vet hur vi ska gå tillväga


Låt mig förklara!


Den viktigaste komponenten (1) i processen är ditt ”varför”. Varför vill du genomföra denna förändring? Det är viktigt att fastställa för att behålla fokus och uthållighet under resans gång. Så innan du ens bestämmer dig för någonting, ställ dig frågan: varför vill jag det? Varför är det viktigt för mig (inre motivation)? Är det kanske viktigt för någon annan (yttre motivation)?

Ibland blir svaren självklara men något att känna till är att vi motiveras av olika saker (2): vissa vill ha ett ”ja” i sina målformuleringar medan andra vill säga ”nej”. ”Jag vill bli bättre på att tala offentligt” vs ”Jag vill inte göra bort mig”; ”Jag vill bli starkare” vs ”Jag vill inte bli stel”. Själv är jag något av en nej-människa som drivs av att undvika negativa konsekvenser snarare än att sikta på positiva mål.Finns det en handlingsplan så är det troligare att man lyckas uppnå sina mål. Om du vet hur du ska göra (3) så blir din uppgift lättare att genomföra. Om ditt nyårslöfte är att äta mindre kött eller helt övergå till vegansk matlagning så har jag en kurs med tips och tricks som kommer att underlätta för dig att hålla detta löfte. Spana in 7 veckors webbkurs ”Äta mer vegetariskt – i små steg” och ta del av erbjudandet: 20% rabatt om du köper kursen innan 2/1-2022.Önskar er en underbar nyårsafton och fantastiskt början på 2022!
//Barbara
bottom of page